петак, 22. јул 2016.

LORDI - Čujte i počujte (Part 1)


Okej…..haj’mo da prekinemo sa zajebancijom. Može?

U davna vremena, kada se fudbal igrao nogama, a ne palčevima, kada se se naočare nosile sa dioptrijom, a ne zato što je to “in”, tada su postojale jasne razlike kako muškarac treba da izgleda a kako žena. Takođe, postojali su takozvani “Freak show circus” iliti “Cirkus nakaza”, gde su pored deformisanih ljudi, gutača vatre, žonglera itd. jedne od atrakcija bile bradate žene. 


Malo bliže 2006. godine na takmičenju Evrovizije pobedila je grupa individualaca koju su okarakterisali kao „nakaze“, „čudovišta“, „bolesnici“ ili kao što napisa domaći žurnalista, očigledno veoma upućen u temu o kojoj piše i očigledno isfrustriran zato što niko nije predstavljao Srbiju (mogli smo Željka opet, ipak dva puta kao pevač i jednom kao voditelj nije dosta), predstavio ih je kao „članovi sekte“. Doduše, verovatno je Finska kriva zato što smo se zakačili sa Crnom gorom, pa niko nije otišao (Ružičasti flamingosi su trebali, predvođeni multitalentovanim frontmenom (glumac, pevač, komičar, voditelj.....), ali o talentima malo kasnije). Nešto se ne sećam da je na njih bio kivan. No, na stranu to što bend ima jedan od singlova pod imenom “Devil is a loser”, interesuje me, da li je on ikada zapravo video kako izgleda član neke sekte?

Što se Ane tiče...... Mrka kapa

Još malo bliže 2014. godine, prvo mesto uzela je takozvana Končita tj. „bradata žena“ koja je zapravo muškarac......ali je žena, ali je transvestit, ali ima bradu i postao/la simbol za različitost, hrabrost, predstavljanje nečega što je drugačije, „kako je to cute“ i „awwww“. Ultimativna pobeda za sve aktivaše širom sveta. E sad, ja nemam problem sa tim, ali imam veliki problem sa pomeranjem granica pravih vrednosti. Tačnije guranjem istih u wc šolju.

Ne, neću postaviti sliku Končite

Dakle.....pokušaću da predstavim jednu ličnost onako kako mislim da bi trebalo da bude predstavljena, sudeći po svojim ostvarenjima, a ne onako kako su je predstavili ovde, ovlaš, preko one stvari, totalno neinformisano i
neprofesionalno.

Mr.Lordi, rođen u malom mestašcetu zvanom Rovanemi je jedan jako kreativan momak, veliki ljubitelj heavy metal muzike, čokolade i horor filmova, a ujedno i fascinanta ličnost zbog više stvari:














- Diplomirao je video montažu, specijalne efekte, kreator je većine spotova Lordi-ja. Takođe je autor dva dugometražna horor filma pod nazivom „The kin“ (2003), za koji je radio gotovo sve od režije, efekata, scenarija… i „Dark floors“ (2007), čiji je scenarista, a koji je doživeo svoju DVD distribuciju u nekoliko zemalja. Pogledati spot za pesmu „Blood red sandman“ za koju je lično on radio efekte, a direktno je inspirisan Raimijevim kultom „Evil dead“.




- Bavi se crtanjem, slikanjem, kao i profesionalno grafičkim dizajnom. Osim toga što je autor slika na omotima albuma, objavio je par stripova i ilustracija za pesme. Takođe imao je nekoliko izložbi ulja na platnu, usko povezanih sa Lordi koncepcijom i horor momentima.


- Kompozitor je gotovo cele muzike i kompletan autor tekstova na sedam (uskoro osam) albuma, ali o tome malo kasnije. Sve to pored toga što je pevač, koji je uspeo da napravi od svog, nimalo lakog za izvesti glasa, jedinstven, da ne kažem unikatan vokal, svira i nekoliko instrumenata (gitaru, bas, bubanj). Probajte da otpevate nešto njegovim glasom, pa se prihvatite malo pumpice za astmu, trebaće vam.

- Idejni je tvorac celokupnog koncepta i izgleda Lordi univerzuma, binskih pomagala, čudovišta, kao i svih kostima koji su članovi benda nosili tokom godina. E sad....ne samo što je tvorac ideja za kostime, već je i bukvalni tvorac fizičkih kostima. Da. Osim što ih treba napraviti, izrezbariti, obojiti, njegova maska za razliku od ostalih članova prianja uz lice, što znači da kad se jednom odlepi, tj. pokida, ne može da se koristi više, što opet implicira da za svaki nastup treba napraviti novu. Ne mora da vam se svidi, ali je svakako za poštovanje tolika količina truda.



- Prvi i jedini hard rok bend koji je ostvario pobedu na Evroviziji, postao opšte poznat i prepoznatljiv u svojoj zemlji. Čak su dobili i svoj restoran, trg u Rovanemiju, tribute bend i video igricu.


Dakle, da sumiramo. Pored toga što je pevač, kompozitor, umetnik, slikar, režiser, dizajner, montažer, pekar, lekar, apotekar i pitaj boga šta još, snimio je gotovih sedam albuma koje ću pokušati da predstavim čitaocima ovog bloga u nadi da će poslušati neku od pesama i poverovati sebi i svojim ušima, a ne paparacima koji su iznebuha postali muzički kritičari.

Cela ova pisanija beše samo da vam razbijem predrasude prema tome da ne sudite po izgledu nego zagrebite malo dublje ispod površine. Uopšte nije teško sada u digitalno doba. Izgledaju kao čudovišta, pa šta? Lordi je izjavio da bez benda „Kiss“ oni nebi ni postojali. Da ne pominjemo nimalo slične prethodnike GWAR sa kojima ih često porede. Pored njih i Kiss-a, tu su naravno i Slipknot sa maskama, Mushroomhead, noviji Ghost koji je dobio i grammy nagradu kao i mnogi drugi. Dakle glavna inspiracija, koja je takođe bila pod maskama, i koja je takođe postala poznata delom zbog svoje različitosti od mora ostalih izvođača danas je jedan od najvećih svetskih bendova.

Papa with Nameless Ghouls
Ali ne, verovatno je bitnije da se gledaju prave vrednosti poput starleta, degenerika i zaostalih propalica koji nikada nisu uradili ništa korisno u živozu osim raširili noge ili napravili budalu od sebe zarad sitne popularnosti. Ista priča je sa muzikom i preko, gde se plasiraju raznorazne netalentovane (pokriće to auto-tune) kreature sa previše para kao i razborazni biberčići za napaljene klinke i presisate ribe za napaljene klince. Nemojte slušati nešto zarad društva. Slušajte zarad sebe.

Okej, sad kad smo završili sa tim, vreme je da se posvetimo najbitnijem delu ove priče, a to je muzika. Po meni, Lordi-jeva diskografija bi mogla da se podeli na više delova. Prva dva albuma, koji su najsjajniji deo ove cele priče i neprevaziđena remek-dela, zatim treći album "Arockalypse", nešto mračniji sledeći "Deadache" i sve ono što je došlo posle njega kao celina za sebe. Zašto to mislim tako, hajlajt momente, tekstove, kao i disekciju albuma očekujte u PART 2.

                                                              
                                                                 - NASTAVIĆE SE - 








Нема коментара:

Постави коментар