уторак, 12. јул 2016.

CLIVE BARKER'S TORTURED SOULS




O Barkeru kao tvorcu ideja zaista je nepotrebno trošiti reči. Iako se u poslednje vreme malo “pogubio” sa eksperimentisanjem, svakako ostaje činjenica da je ostao jedan od ljudi koji je debelo zadužio horor zajednicu svojim genijalnim tvorevinama sprovedenim kroz priče kao i mučeno-sadomazohističnim kreaturama koje, tražeći lak izlaz iz svakodnevnih problema života, umesto izlaza pronalaze ulaz u nešto sasvim drugo…..ne baš tako divno. 


Kao omaž tim idejama kompanija “McFarlane Toys” izbacila je u promet seriju pod nazivom “Clive Barker’s tortured souls”, čiji je prvi talas izašao 2001. godine i sastoji se od šest figura, koja svaka sadrži kratak tekst i zajedno daju celinu tj. novelu pod nazivom “Six destinies” u kojoj se objašnjava poreklo “mučenih duša”.

Pošto sam imao sreće da za relativno male pare nabavim taj prvi talas (nažalost 85-90% kompletan) i bacim closer look, mogu da kažem sledeće:


1. Materijal nije krut, naime izgleda kao mešavina gume i plastike, što uopšte nije loša stvar zato što smanjuje šanse da se nešto polomi prilikom transporta. Pogotovo što su likovi puni sitnih detalja koji štrče sa svih strana. Ukoliko uzimate bez originalnog pakovanja, šanse za to su ogromne, a opet to je, nažalost, najjeftinija varijanta.

2. Lanci tj. lančići su od pravog materijala kao za priveske, što mu daje poseban šmek kada su kuke i oružja u pitanju.

3. Detalji su definitivno najjači adut cele ove serije. Po tome se figure razlikuju od običnih igračaka. Izgleda kao da je svaka ručno oblikovana i rezbarena. Svaki deo na odelu, bora, posekotina, udubljenje je posebno istaknuto, obojeno, a pažnja je data čak i onim delovima koji su zaklonjeni odećom, tj. nemaju potrebe da se vide.

4. Svaka figura dolazi sa “add-on” dodatcima u vidu alatki, oružja ili različitih sprava za mučenje

5. Mala zamerka je samo to što su možda neke nestabilne tj. nemaju postolje, a ja nisam jedan od onih “keep it sealed” kolekcionara. Neuporedivo lepše izgledaju van kutije.

Glavni mučeni junaci ovog prvog talasa su:

AGONISTES

The first named character introduced, Agonistes is a mysterious manipulator of flesh.
He is an ancient entity that was possibly created by God. It is he that turned Krieger and Lucidique into monsters.

Ostavio sam originalan tekst u opisu istorije svakog od likova, čisto da ne bih oskrnavio nešto, ali evo kratkog rezimea dešavanja. Dakle prvi u nizu beše Agonistes, biće za koje se veruje da ga je sam Bog stvorio. Lično on je pretvorio Lucidique i Krigera u demone.













                                                                                                                                                                                                                                                                      LUCIDIQUE


Daughter of a senator, after witnessing his death she shows Zarles Krieger where Agonistes resides. Shortly after Scythe Meister killed the emperor, Krieger's former boss sent his sons to capture and interrogate Lucidique about Scythe Meister. Lucidique was murdered in the desert, but Agonistes turned her into a monster. Soon there after, she killed her murderer and went back home to find The Scythe
Meister and falls in love with him. She witnesses the death of him at the hands of Venal Anatomica and blinds him, leaving him to wander helpless through Primodium.

Druga je Lucidique. ćerka senatora koja nakon što je prisustvovala njegovoj smrti, pokazuje Krigeru gde je Agonistesovo prebivalište. Pošto Scythe-meister ubije cara, Sinovi bivšeg Krigerovog šefa otimaju Lucidique radi ispitivanja o njemu. Lucidique umire u pustinji, gde je Agonistes pretvara u demona. Ona se vraća, sveti svojim ubicama, da bi se potom zaljubila u Scythe-meister-a. Dočekala je njegovu smrt od strane Venal Anatomica-e i za kaznu ga oslepela, ostavivši ga da večno tumara po Primodijumu.



THE SCYTHE-MEISTER

A young assassin from the poorest part of Primodium. He enjoyed severely mutilating his victims before killing them. After meeting Lucidique and murdering her father, he decided to ask Agonistes to turn him into a monster. After 8 nights and days, he was resurrected as the Scythe Meister. The Scythe Meister then proceeded to kill the current emperor of Primodium. Scythe Meister fell in love with the monster Lucidique and they became lovers. He was later killed by Venal Anatomica.

Mladi ubica poreklom iz najsiromašnijeg dela Primordijuma. Uživao je zverski masakrirajući svoje žrtv pre nego što bi ih ubijao. Nakon što je upoznao Lucidique i ubio njenog oca, odlučuje da pita Agonistesa da ga pretvori u demona. Osam noći i dama kasnije, vaskrsao je kao Scythe Meister. Nakon toga odlučuje da ubije aktuelnog cara Primordijuma i postaje ljubavnik demona Lucidique. Ubijen je od strane Venal Anatomica-e.









                                                                                                                                                                                                                                                                              TALISAC

A scientist hired by General Montefalco. Talisac was a thin man who wilfully experimented on himself and others. He suspended himself by his mouth from hooks and had made an artificial womb made for himself for birthing Mongroid. Unstable and addicted to numerous medications, Talisac believed he was bringing forth another virgin birth. Mongroid ate him.

Talisac je bio suvonjavi naučnik, vrlo rad da dobrovoljno eksperimentiše na sebi i drugima. Nestabilan i na lekovima, Talisac se obesio za kuke, napravivši u sebi veštačku matericu gde je uzgajao Mongroida, za kojeg je verovao da je uzvišeno biće. 
Mongroid ga je pojeo.









MONGROID

The child Talisac had been expecting; it grew in the fake womb for seventeen weeks. Once born, it looked somewhat like Talisac, except being crablike and being forced to walk on four hands. A creature of pure instinct, it killed and devoured Talisac. It then went to the sewers to live.

Dete koje je Talisac nosio u veštačkoj materici sedamnaest nedelja. Po rođenju, nalikovao je na Talisac-a, osim što je bio poput krabe i hodao na četiri ruke. Kreatura čistog instinkta, ubio je Talisac-a i otišao da živi u kanalizaciji.


VENAL ANATOMICA


A nine feet tall monster made of rotten flesh, Venal Anatomica was one of Dr. Talisac's failures. Montefalco wished it to be completed in order to get rid of the two monsters (The Scythe Meister and Lucidique), which were haunting Primodium. Strong and apparently immune to pain, Venal Anatomica succeeded in killing The Scythe Meister, but was overcome by Lucidique who blinded him. Venal then spent the rest of his life eating bodies from a graveyard.

Groteskno čudovište napravljeno od trulog mesa. Venal Anatomica je bio jedan od Dr.Talsac-ovih promašaja. Stvoren sa željom da ubije dva demona (Scythe Meister i Lucidique) koji su terorisali Primordijum, Jak i imun na bol, Anatomica je uspeo da ubije Scythe Meister-a, ali je savladan od Lucidique koja ga je oslepela. 
Proveo je ostatak života jedući tela sa groblja.







Prava umetnost za sve one koji vole horor, Barkera, ili jednostavno random čudovišta. Ako imate priliku, kupite, nećete zažaliti. 
Godinu dana po izlasku prvog talasa figura, objavljen je još jedan, od novih šest mučenika, ali o njemu nekom drugom prilikom. Za sad toliko od izmučenih duša.

Нема коментара:

Постави коментар