петак, 10. фебруар 2023.

Crnoslovlje: Trlogija - Slava svetlu/služba tami



Koji je najbolji način da se načne godina? Ako je vaš odgovor ćevapi u lepinji sa pretopom, vrlo ste blizu odgovora. Ako je odgovor underground horor, pomešan sa heavy metal muzikom i odevni predmeti oslikani nakaradnim mozaikom ukrajinca vagabunda, onda ste u pravu sto posto. Crnoslovlje je za kratko vreme od ideje napravilo brend. Ne samo to. Brend koji se sa svakim brojem širi i, kako se čini, nema nameru da prekine u skorije vreme. Insajd informacija koja vam neće otkriti ništa - Iako deluje kao veliki korak, ovo je tek zagrevanje pred sprint. Velika ostvarenja su na pomolu.

Broj jedan bio je samo uvod u dijaboličnost umova trojca zaduženih za ovo nedelo. Broj dva proširio je vidike i doneo nešto novo, dok, broj tri, iz fanzina je evoluirao u knjigu. Stranice su dobile slike, krv je dobila boju, a moje atrofirano telo idealan način da opet bude privlačno. Novu brendiranu majicu Crnoslovlja. E sad... šta trilogija sadrži na svih svojih 130 strana (Posebna pohvala za Daniela Tikvickog i muški posao koji je odradio) i zašto ovo čitate umesto da klikćete na oficijelnu FB stranicu i poručujete svoj broj? Ukratko, rečima Crnoslovena:

 Tri priče i tri gostujuća autora
 Tri antirecenzije
Tri stripa

To je vrlo ukratko. E sad... Tri gostujuća autora nisu bilo koji autori i tri priče nisu tek nekakve priče. Priče su ekskluzivno pozajmljene Crnoslovlju i predstavljaju premijere za nadolazeće zbirke autora. U ovom broju, Gloubtrotersi su srpski fudbal u poređenju sa Trilogijom. Imamo dva Dejana. Sklizovića i Ognjanovića, dva jaka imena u virtuelnom svetu i Mladena Milosavljevića , koji sa bedema, svoje večne kuće nadzire Jezavu. Zanimljivo je da u sve tri priče nema cenzure, nema povlačenja i nema pokajanja. Kao u pravom undergroundu, rečnik je sirov, psovke se nižu, a protagonistima je greh, razvrat, blud i kurcobolja stalno uključena aplikacija u mozgu. No, da budemo realni... hoće li iko biti fin kada dođe kraj sveta ili kada mrtvi ustanu iz grobova?



Pričom broj jedan, nazvanom "Klanica", Dejan Sklizović otvara zbirku. Dejan je bivši urednik u AVKF-u i veliki poznavalac horor i filmske kulture. Klanica je trejler za njegovu prvu samostalnu zbirku (trenutno u procesu otelotvorenja u fizički oblik) pod nazivom "Mijazmični predeli". Klanica je lična priča na više nivoa (Uključujući i onaj najteži). Prvo, jer se dešava u Nišu, na domaćem terenu. Drugo, jer je autor lično pro/pre/živeo i treće jer se "Klanica" zaista dogodila. Dobro, možda ne baš klanica, ai festival koji je inspirisao priču, zaista je bio održan u Nišu i svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna... ili da li je (hammerheart orgulje u pozadini)?

Glavni protagonista je ljubitelj horora, koji na festivalu strave dolazi u kontakt sa čovekom koji će ga preko virtuelne realnosti ubaciti u njegovu ličnu klanicu. E sad... pitanje se nameće. Koliko virtuelni svet ima nivoa i koliko torture čovečiji mozak može da podnese? Gde prestaje klanica svesti, a počinje disekcija mesa u realnom svetu? Zašto ima toliko krvi svuda i zašto se čovek zadužen za virtuelnu stvarnost toliko smeje? Od jedne bezazlene večeri i pokušaja da se tuga za devojkom udavi u pivu, izlazak je otišao u totalno drugom smeru i razum je krhk koliko i telo.

Druga priča, nazvana "Naprata" je zapravo prequel. Mladen je po priči snimio istoimeni film pre tačno jedne decenije, koji možete pogledati na YouTube-u. Svi oni koji su čitali "Jezavu" ili "Večnu kuću", upoznati su sa stilom i folklornom jezom koja se nalazi iza tih stranica. Ova priča je deo univerzuma koji je Mladen vrlo umešno stvorio, takođe ukotvljen na muzgavoj obali Jezave.
Priča se okreće oko grupe novinara koji snimaju prilog o nasilju nad ženama. Put ih nanosi u zabačeni Livat, koji pored šamara koje napaja alkohol, krije još nešto. Naša grupica će to saznati na teži način. Otkriće livatsku misteriju u svoj svojoj veličini i imati tu "privilegiju" da bude deo nje. Samo što... ritual daje, ali ritual uzima. I dok shvatite šta se desilo, možda je već kasno da se preokrene. Prokletstvo nije džabe prokletstvo.

Priča broj tri "Vanredno stanje" je nova priča davno napisana i hajlajt je ove zbirke. Doktor za horor, u virtuelnom svetu poznatiji kao Gul, a u literarnom kao autor "Prokletija", "Zavodnika" i "Naživo" romana, nam specijalno za Crnoslovlje daje insajd u nadolazaću zbirku priča. Privilegija koju nemaju mnogi. Ova priča je nekada davno bila dostupna na Gulovom blogu, ali je uklonjena zbog objavljivanja. Sećam je se kao kraće priče, vrlo uprošćene u odnosu na ovu, ali sa istim ishodom. Dobro... u prvoj priči atmosfera je bila malo življa. Ako mislite da se južnije u Srbiji Niš ne dešava, varate se. Ovo je druga priča koja potiče iz istog grada i prati razmišljanja dva prostodušna lika koji saznaju da mrtvi više nisu mrtvi. Za razliku od svake histeriče reakcije kakvih ste se nagledali u filmovima i video igrama sa nemrtvima, ova priča donosi dva tvista. Prvi je totalno drugačija percepcija protagonista, a drugi totalno obrnuta definicija pišanja po sirotinji. 



Ovo bi bio teksualni eyegasm, a za vizuelni imamo pet osoba i tri stripa. Prvi strip je (koliko je meni poznato) prvo autorsko ostvarenje "Neveste", a zove se "Najbolji". Tematika je rađena po scenariju Yoga i predstavlja neutralizaciju nultog pacijenta, proverenom eutanazijom. Crtež je jednostavan i poprilično efektan u predstavljanju priče publici. Odličan uvod i nadam se da ćemo nevestu i njene kreacije viđati još. Obzirom da su table na svega par stranica, ne želim da otkrivam ništa više.

Drugi strip je, za razliku od ručno-crtanog "Najbolji", uzeo digitalni pristup da priču Milana Kovačevića "Pustite nas da umremo", otelotvori u slikama. U ovoj, nulti pacijent nije svestan svoje "nultosti". Miloš Pujić se jako lepo snašao u digitali i uspeo je da dočara sve efekte post-apokalipse.

Treći strip je zvezda večeri i verovatno razlog zbog koga će neko na dijetu usled cene štampe fanzina. Šalu na stranu, Tihana Švarcmajer nam donosi maestralnu reprezentaciju lirike raspevanog somalijera Bunjevca, pod dirigentskom palicom vazda kreativnog Joga. Nema potrebe da vam objašnjavam dalje, samo ću reći da je pesma "Sedela sam za mašinom" dobila žensku verziju leatherface-a.

Pomenuo sam da ima pet autora i sramota je da im ne damo itekako zasluženu čast. Mladen Oljača, čije ilustracije, stripove i karikature ste mogli videti širom časopisa već decenijama unazad (opet ekskluzivno za Crnoslovlje) iskače iz svojih bezbrižnih ilustracija i predstavlja nam malo mraka u vidu antropomorfnih kreatura, kakve niste imali prilike da vidite od njega.
Poslednji autor i onaj koji je Crnoslovlje učinio crnim je ukrajinski mistik Andrei Strahov. Andrei je kriv za dizajn naslovnice, boksa, kao i ilustracija na majicama. Ovaj kolaž koji je napravio za broj tri je meni lično najbolja naslovnica koju smo do sada imali prilike da vidimo.

Nakon svega ovoga i dalje nije kraj. I dalje vas čeka još uživanja. Prvo je trilogija intervjua sa svom trojicom autora. Yog je novinarski odradio svoj posao i sve što ste hteli da znate, a niste imali prilike da pitate, Yog je to uradio umesto vas. Mladen, Dejan i Gul otkrivaju svoje dalje planove, impresije i ideje, kao i neke najave... kao i do sada... vrlo ekskluzivno.



Za kraj imamo pravi šlag na torti. Trojica Crnoslovena sede za velikim stolom Valhale. Ispred njih nekad živo biće sada je simbioza krtine i ukusa. Krčazi su puni piva i rekapitulacija počinje. Svako ima svoju tačku ključanja, a aktivacija besa je individualna. Stalni smenski posao, hronični nedostatak vremena ili jednostavno činjenica da advokati postoje, dovoljan je preduslov za nervozu, a kulminacija gneva je samo pojačana lošim filmskim ostvarenjem. U tri anti-recenzije, možete videti koje ostvarenje je svakog od urednika nateralo da pomisle o ubijanju golim rukama.

I poslednja ekskluziva za kraj (obećavam) je muzički doprinos Crnoslovena narodu. Prvi box, nudio je "Ashen epitaph", drugi speed trash "Krvolok", a treći... pa da vam ne otkrivam baš sve. U pitanju je kompilacija pesama koja definitivno neće razočarati ni underground, a ni one koji ovo čitaju. Jer... ko je došao do Crnoslovlja, zna šta da očekuje. Sećate se kad sam pre jedne rečenice rekao da neću da otkrivam sve. E pa, evo ga sve u kompilaciji SlavaSvetlu/SlužbaTami. Uživajte.


1.Satan Panonski: Advokat 
2.Jane Dark: Falen (New version) 
3.Amentes: Ascend 
4.Satan's Acolytes: No Blasphemy 
5.Pasha: Lampoon (Celebration) 
6.Praznina: Obličje i Ništavilo 
7.Plamen Večnosti: Enemies to Servants, Allies to Foes 
8.Strahor: My Last Breath 
9.Ptomain: Immaculate Divine 
10.Yog x Протонеурозис - Oral Sex Demon (Redux) 
11.Urok: (Last page of) Chronology of Dead Worlds 



Poručite Crnoslovlje, podržite Vragovesti i očekujte neočekivano.









Нема коментара:

Постави коментар